Zilveren ringen

Zilveren ringen

Zilver is een metaal dat al voor sieraden wordt gebruikt sinds het jaar 4000 voor Christus. Vroeger droegen mensen zilveren ringen om te laten zien hoe welvarend ze waren. Ook wordt zilver vaak geassocieerd met de goden, zee en de maan, en dus staat het ook symbool voor kalmte. Daarom werden ze vroeger ook vaak gedragen door heidense priesteressen. Zilver heeft een mooi witte kleur, en door de glans is het een erg populair materiaal voor sieraden.

 
De puurheid van zilver wordt bepaald in promille: zilver van eerste gehalte bestaat uit 92.5% zilver, wat betekent dat 925e deel van 1000 zuiver is. Het resterende deel bestaat uit koper. Dit is het zilver dat gebruikt wordt voor sieraden, in het Engels wordt hier de term ‘sterling’ voor gebruikt.

 
Zilveren ringen blijven over het algemeen minder lang mooi dan gouden en platina ringen. Zilver is een erg zacht metaal, dus wanneer je veel met je handen werkt, komen er sneller krassen in en kan de vorm na een tijdje veranderen. Sommige mensen vinden het mooi om te zien hoe hun zilveren ring veroudert en de tekens van het dagelijks leven met zich meedragen, anderen vinden het maar niets dat hun ring er na één jaar al uit kan zien alsof hij twintig jaar is gedragen. Als je dit vindt, is het misschien beter om voor een ander metaal te gaan, zoals witgoud. Dit zal na een tijd ook beschadigen, maar een stuk minder snel dan zilver.

 
Zilver is echter wel een stuk goedkoper dan materialen als goud of platina. Wanneer je dus een budget hebt, kan zilver juist wel een goede optie zijn. Voor bijvoorbeeld een verlovingsring is het ook ideaal, omdat deze ring maar een bepaalde tijd gedragen wordt en daarna meestal ingeruild wordt voor een trouwring. Sommige koppels kiezen ook voor een tijdelijke zilveren trouwring, omdat ze bij de bruiloft niet nog meer geld uit kunnen geven. Een jaar later vervangen ze deze dan voor ringen van een ander materiaal zoals witgoud of platina.

 
Het is dus belangrijk om te overwegen hoe lang de ring mooi moet blijven en hoe groot je budget is, voordat je een zilveren ring koopt. De ringen zijn mooi in het begin, maar al snel laten ze gebruikssporen achter. Of je dit mooi vindt of niet, is helemaal aan jou.