Platina ringen

Platina ringen

Platina ringen zijn qua uiterlijk vergelijkbaar met witgouden ringen door de witte kleur van het materiaal. Maar er zijn verschillen. Witgouden ringen zijn gemaakt van puur goud gemengd met een ander materiaal om het een witte kleur te geven. Na een lange tijd dragen kan dit materiaal echter beschadigen, waardoor de gele kleur weer boven komt. Bij platina zal dit niet gebeuren, omdat dit metaal van nature al wit is. Wel is platina zachter dan goud, waardoor er makkelijker krassen inkomen. Maar er is een belangrijk verschil: wanneer er een kras in goud komt, gaat het goud verloren en ziet het er ook echt uit als een kras. Wanneer er een kras in platina komt, verschuift het materiaal alleen, en dit ziet er meer uit als een antieke of veel gedragen ring. Dit is een stijl die men nog steeds erg mooi vindt, omdat de diamant in de ring dan extra lijkt te schitteren. Een van de bekendste merken die ook met platina werken zijn is de Elnora. Ze hebben een grote collectie van platina ringen zowel als verlovingsringen als trouwringen.

Platina ringen zijn echter wel duurder dan witgouden ringen, omdat er meer platina nodig is om een ring te maken dan dat er goud nodig is om een witgouden ring te maken. Het goud wordt namelijk gemengd met andere metalen, platina een stuk minder. Ook is platina van zichzelf duurder dan goud, omdat het zeldzamer is en veel minder wordt gemijnd. Ook heeft platina een grotere dichtheid dan goud, waardoor er meer platina nodig is om de ring te maken. Dit heeft ook als gevolg dat platina ringen wat zwaarder kunnen aanvoelen. Sommige mensen vinden dit niet comfortabel. Het is dus goed om de ringen van tevoren te passen, om te kijken of je liever wat lichtere of wat zwaardere ringen draagt.

Goud wordt meestal gezien als de hoofdprijs, denk bijvoorbeeld aan Olympische Spelen of vergelijkbare wedstrijden waarbij men een gouden medaille of beker krijgt bij de overwinning. Platina wordt echter gezien als waardevoller dan goud, en is dus extra speciaal.

Het is dus maar net wat je prettig vindt en hoe groot je budget is voor een ring. Wanneer je wat meer geld over hebt voor de ring, is het een goede keuze om voor platina te gaan. Dit wordt niet snel lelijk, en als er krassen in komen kan het er zelfs mooi uitzien!